top of page

2017’nin En İyi Fotoğraf Makineleri

2018 yılının bu ilk günlerinde, meraklılar, yeni bir fotoğraf makinesi almak isteyenler veya ekipman değişikliğine gitmeyi planlayanlar için 2017’nin en iyi fotoğraf makineleri yazısı ile sizlere rehberlik etmek istedim. 2017 yılı fotoğraf makinesi modelleri yönünden oldukça hareketli geçti ve bir çok yeni model duyuruldu. Teknolojiler geliştirildi ve yenilikler ile gövdeler güçlendi. Elbette 2017 den önce duyurulan ve hiç eskimeyen modeller de bu değerlendirmemizin içerisinde yer alıyor. Şimdi kategorilere ayırarak en iyi fotoğraf makinelerine bir göz atalım.

Giriş Seviyesi Fotoğraf Makineleri

Giriş seviyesinde oldukça fazla model bulunuyor ve bu modeller bir birlerine çok yakın konumlandığı için fotoğrafa ilk başlayacaklarda ciddi kafa karışıklıklarına sebep oluyor. Bu nedenle en sade haliyle bir sıralama yapmak gerekirse;


En Optimum Gövde: Canon 200D

Canon 200D en hafif gövde olmanın yanında en küçüklerden de birisi. Bu sayede özellikle kadın kullanıcılar için ideal olmanın yanında az yük ile kaliteyi yanında taşımak isteyen herkese de hitap ediyor. Tam donanımlı bir gövde ile istediğiniz her çekimi gerçekleştirmek ve fotoğrafçılıktan keyif almak 200D ile mümkün. Ayrıca Dual Pixel AF teknolojisi sayesinde video için de en ideal gövdelerden birisi. Canlı izleme modunda aynasız fotoğraf makinelerinden bile daha hızlı netleme yapabiliyor. Canon 200D fotoğraf seyahatlerinde ve gün içerisinde yanınızda size yük olmayan hızlı, güçlü ve yetenekli bir gövde. Ayrıca harika hikaye anlatımları için de video performansı çok başarılı. Akıllı cihazlar ile bağlantı özellikleri sayesinde her zaman macerayı paylaşmaya hazırsınız. Detaylı özellikleri için buraya tıklayınız…


En Güçlü Gövde: Nikon D5600

Giriş seviyesinde görüntü kalitesi olarak en güçlü gövde Nikon D5600. Hafif ve küçük olması taşınırlılık noktasında avantaj sunuyor. Akıllı cihazlar ile kablosuz bağlantı seçenekleri de sunuyor. Kullanışlı menüsü ve hem jpeg hem de raw fotoğraf kalitesi ile oldukça iddialı. Ayrıca 39 netleme noktası ile doğru ve hızlı AF yapabiliyor. 4K video sunamıyor olsa da 1080p çözünürlükte 60p hızda çekim yapmak mümkün. Canlı izlemede ve video sırasında AF maalesef kötü. Diğer taraftan D5600’ün fiyatı görüntü kalitesi ile doğru orantılı olarak yüksek. Bu fiyat etiktine daha üst sınıf bir gövde almak mümkün. Hatta daha uygun fiyata Nikon D7100 bile alınabilir. O nedenle rekabet etmesi zor. Detaylar için tıklayınız…


Güçlü Aynasız: Olympus OM-D E-M10 III

Giriş seviyesi aynasız fotoğraf makineleri içerisinde en göze çarpan model Olympus E-M10 oldu. Uygun fiyatına rağmen güçlü özellikleri onu ön plana çıkartıyor. Ayrıca 4K video kaydedebiliyor olması diğer bir artısı. Sabit konularda AF doğru ve hızlı çalışırken hareketli konularda durum o kadar iyi değil. Fotoğrafçılığı öğrenmek için çok ideal bir gövde. Bir çok ayarı kamera üzerindeki düğmelerden yapabiliyorsunuz. Bu durum çok yeni kullanıcılar için ilk başlarda zor olsa da iyi bir eğitmen olduğu kesin. 5 eksenli titreşim önleme sistemi elde fotoğraf ve hatta video çekmek için önemli ölçüde avantaj sunuyor. Micro Four Thirds bayoneti sayesinde pek çok lens çeşiti ile kullanmak da mümkün. Detaylar için tıklayınız…

Kroplu Fotoğraf Makineleri

Profesyonel Gövde: Nikon D500

2017 yılının en dikkat çeken kroplu fotoğraf makinesi hiç şüphesiz Nikon D500 oldu. DX sensör boyutuna rağmen çok iyi fotoğraf kalitesi sunmanın yanında iso başarısı olarak da neredeyse daha önceki tüm kroplu gövdelerden daha iyi sonuçlar sunmayı başardı. Saniyede 10 kare fotoğraf çekme hızı ve adeta referans denebilecek AF başarısı ile spor ve aksiyon fotoğrafçılarının tercihi oldu. Hareketli LCD ekranı ve 4K video çekebilme özelliği diğer önemli artıları. Abisi D5 ile aynı AF teknolojisi ve benzer sensör yapısı sayesinde hemen hemen her konuda D500 kullanıcısını mutlu etmeyi başarıyor. Hatta dinamik aralık konusunda sınıfında D5 den daha iyi olduğu bile söylenebilir. Bu gövde için olumsuz bir şey söylemek çok zor olmakla birlikte Canon’daki Dual pixel AF gibi canlı izleme modunda tutarlı çalışan benzer bir teknolojinin olmayışı bir dezavantaj. Detaylar için tıklayınız…

Gelişmiş Gövde: Canon 80D 

Kroplu gövdeler içerisinde profesyonel sınıfa girmeyen ancak tüm ihtiyaçlar için yine de yeterli olabilecek gelişmiş gövde sınıfında benim tercihim 80D den yana. 80D görüntü kalitesi olarak keskin ve detaylı çıktılar vermenin yanı başında fotoğraf tutkunları için ihtiyaç olan her özelliği başarılı bir biçimde sunuyor. Nikon D7200 ve Sony A6500 bir tık daha iyi görüntü kalitesi ve iso başarısı sunsada bu fark çok az olduğu için 80D dual pixel AF teknolojisi sayesinde öne geçmeyi başarıyor. Zira bu sınıfta gövde kullanan bir çok kişi aynı zamanda video çekmeyi de seviyor. Tamamı hassas tipte 45 netleme noktası, f/8 de 25 AF noktası 7 fps çekim hızı ile aksiyon severler için de güzel bir seçenek. Daha uygun fiyatlı bir model için 77D de incelenebilir. O da küçük ve güçlü. 80D’nin detayları için tıklayınız…

En Güçlü Aynasız: Fujifilm X-T2

Aynasız gövdeler içerisinde haklı bir yer edinen gövde Fujifilm X-T2 oluyor. Kroplu sensörler içerisinde en fazla manuel ayar sunan ve kullanım hazzı veren model X-T2. Aynasız kamera tercih edenlerin beklentilerini neredeyse eksiksiz karşılayacak bir gövde var karşımızda. Çok hareketli aksiyon çekimleri dışında oldukça tutarlı ve hızlı AF sistemi, 4K video çekimi, kendine özgü F-log video kayıt gamı, elektronik olarak 14 fps çekim hızı ve keskin detaylar sunan iso performansı yüksek sensörü onun güçlü taraflarını oluşturuyor. Retro tasarımı ve sağlam gövde yapısı da ayrıca çok şık ve gösterişli. Sony A6000 serisi gibi çok dijital durmuyor. Ağır abi havasında ve işini iyi yapıyor. Zira Nikon D500 ile neredeyse eş değer fotoğraf kalitesi sunuyor. Bu gövde için tek dezavantaj objektife göre değişen AF performansı ve çok hızlı konularda AF’nin bazen yetersiz kalması söylenebilir. Detaylar için tıklayınız…

Full Frame Fotoğraf Makineleri


Herşey İçin Tek Gövde: Nikon D850

Nikon D810’un başarısının ardından 2017’nin sonlarına doğru son bir hamle ile D850 modelini duyurdu. Nikon D500 modelinden bu yana tüketicileri artık gerçekten dinlemeye başladığını belli ediyor. D850 tıpkı D500 gibi çok cömert ve fotoğrafçıların istediği özellikler ile dolu. DxoMark sitesinde 100 skor alan ilk DSLR gövde olan D850 görüntü kalitesi ile göz doldurmasının yanında yüksek çözünürlüğe rağmen 7 fps – 9 fps hızlarında çekim yapabiliyor. 4K video, hareketli ve dokunmatik LCD ekran ve D5 den gelen AF sistemi diğer güçlü özellikleri. Modadan spora kadar her konuda bu gövde ile profesyonel işler yapmak mümkün. Ayrıca karanlık ortamlarda dahi netleme yapabilen AF sistemi sınıfında lider. Ciddi video işleri için hala Canon’daki dual pixel gibi bir netleme sisteminin olmaması tek dezavantajı. Gövde detayları için tıklayınız…


En Optimum Gövde: Canon 5D Mark 4

Canon 5D Mk 4 harika özelliklerin bir arada bulunduğu, tıkır tıkır çalışan güçlü ve yetenekli bir gövde. Görüntü kalitesi ve iso başarısı harika. Canon’un en iyi sensörlerinden birisine sahip. 7 fps çekim hızı ve 4K video kaydetme becerisinin yanı sıra Dula Pixel AF ile video sırasında otomatik netlemede sınıf lideri. Ciddi detay isteyen moda fotoğrafçıları dışında her fotoğraf konusunda profesyonel işler yapmak mümkün. Daha keskin görüntüler için yeni geliştirilen DP RAW özelliği keskinliği bir üst noktaya taşıyor. Loş ortamlarda eskisine nazaran daha iyi AF performansı sunsa da tek dezavantajı daha karanlık durumlarda Nikon kadar iyi AF yapamıyor oluşu. Canon’un harika lens seti ile uyumu da diğer bir artısı. Detaylar için tıklayınız…


Güçlü Aynasız Gövde: Sony A7R III

Sony A7R III modelini sadece aynasız olarak sınıflandırıp en güçlü gövde olarak seçmediğimi haksız bulabilirsiniz. Ancak bu model her ne kadar harika görüntü kalitesi ve iso performansı sunsa da ciddi profesyonel işler için yetersiz pil ömrü, pahalı Sony lens seçenekleri ve tele lens dezavantajı gibi nedenlerle liderliği yakalayamıyor. Sony bu alanda hızla ilerlemeye devam ediyor ve her geçen gün pazar payını arttırıyor olsa da hala alması gereken mesafe var. Eğer 300mm ve üzeri tele objektif kullanmayacaksanız, elinizde Canon objektifleriniz var ve dönüştürücüler ile bunları kullanmak isterseniz bu gövde bir çok konuda yeterli olacaktır. Özellikle video kayıt kalitesi sınıf lideri. Eğer ağırlıkla video işiniz olacaksa kesinlikle düşünülmesi gereken gövdelerden. Gövde küçük görünse de çok hafif değil ve lensler ile beraber benzer DSLR gövdelerden çok da bir farkı kalmıyor. Tele lens seçenekleri olarak da sadece 100-400mm bulunuyor. Detaylar için tıklayınız…

Profesyonel Fotoğraf Makineleri

Profesyonel full frame gövdelerde bir sıralamaya gitmek hem mantıksız hem de zaten bu sınıfta sadece 3 model bulunuyor. Canon 1Dx Mk 2, Nikon D5 ve Sony A9. Sony A9 bu sınıf için tartışmalı olsa da hız ve performans olarak bu sınıfta gösteriliyor. Ancak yine pil performansı ve zor şartlarda uzun süre çalışmanın kolay olmaması nedeniyle işi biraz zor. Bu sınıf daha çok yaban hayat, spor ve basın fotoğrafçılarının ağırlıkta olduğu alan. O nedenle gövdeler çok sağlam ve dayanıklı olmak zorunda.

Nikon D5 her noktada iyi ve yeterli olmakla birlikte enteresan bir biçimde dinamik aralık noktasında biraz geride kalıyor. Iso performansı göz doldursa da fotoğraf kalitesi rakiplerinin bir tık gerisinde. Ancak 153 noktalı yeni AF sistemi sınıf lideri. Canon 1Dx Mark 2 ise eksiksiz bir paket. Sağlam, hızlı ve dinamik aralık olarak daha başarılı. 4K video da 60p sunması ve dual pixel AF istemi D5 in bir adım önüne geçmesini sağlıyor. Ancak karanlık alanlarda AF performansının Nikon’dan geride kalması küçük bir eksi not almasına neden oluyor.

Sonuç olarak bu sınıfta durumlar bir birine çok yakın ve asıl mesele elde bulunan lens setinin hangi markaya ait olduğu. Ancak yine de bir sırlama gerekirse benim sıralamam;

  1. Canon 1Dx Mk 2

  2. Nikon D5

  3. Sony A9

Bu yazıda verdiğim modelerden ve sıralamalardan faklı düşünceleriniz ve değerlendirmeleriniz var ise yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Görüşmek üzere…

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page