top of page
Yazarın fotoğrafıAli Şenel

Fotoğraf Kitapları – 3

Fotoğraf kitapları yazı dizisinin bu üçüncü ve son bölümünde teknik ve görsellikten ziyade fotoğrafın anlattıkları, felsefesi ve diğer sanat dalları ile ilişkisini okuyacağımız kitaplardan bahsedeceğim. Belli bir birikim ve sanat felsefesine sahip olmak daha etkili görseller üretmede önemli bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle özellikle sanat tarihinden başlayarak sanat üzerine ve özelde de fotoğraf üzerine daha teorik okumalar yapmak çok önemlidir. Ezbere görüntü üretmek yerine içeriği ve derinliği olan, ayrıca da anlatmak istediğini daha doğru anlatan görseller üretebilmek ancak belliği bir derinliğe sahip olmak ile mümkündür. Bu nedenle okumadan ve düşünmeden bir derinliğe ulaşmak mümkün değildir. Mümkün olduğu idda edilse bile bu ancak sığ bir derinlik olabilir.

Belli bir yere kadar her alanda insanlar birşeyleri yapabilir ve başarabilirler. Ancak bir noktadan sonra kırılma olur ve gerçekten yetenekli yada çalışkan insanlar o noktanın ötesine gidebilir. İşte o sınırı geçebilmenin yolu da bence yetenekle beraber ama ondan daha da fazla okuma, araştırma, izleme ve çalışma ile olabilir. Ayrıca tüm bunların olabilmesi içinde birşeyler biliyormuş düşüncesinden de uzaklaşarak öğrenmeye ve bilgiye açık olmak şarttır. Biliyorum diyen yeni bir şey öğrenemez.

Bu giriş yazımdan sonra geçiyorum listeme. Ayrıca bu yazının en sonuna bir kaç albümde ekledim. Bunun nedeni ise bu albümlerin ve bunlara benzer albümlerin öğrenmede çok etkili olmasından dolayı oldu.


Fotoğrafçı Olmak – David Hurn – Espas Yayınları

Bu kitap biz fotoğrafçıların kendi aralarında da çok sık yaptığı fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine iki kişinin sohbetini anlatıyor. Ancak burada sohbet edenler ve kitaba aktarılan konular çok özel olduğu için kitap eşine az rastlanır güzellikte ve değerde. Kitabın tanıtımında Merih Akoğul’da şöyle diyor; “Bugüne kadar fotoğraf üzerine yayınlanmış, insanlara yararı olacak bilgi ve deneyimleri bundan daha iyi özetleyebilecek çok az kitap olduğuna inanıyorum. David Hurn’ün içinde yaşattığı cini, hazırladığı ustaca sorularıyla ustaca açığa çıkarmasından dolayı dünya fotoğraf tarihi Bill Jaye çok şey borçludur. Fotoğraf denen buzdağının altında yatan görgüyü keşfetmek ve gizleri öğrenmek için bulunmaz bir fırsat Fotoğrafçı Olmak kitabı.” Kitap 144 sayfa.


Fotoğrafçıya Fısıltılar – İlker Maga – YGS Yayınları

İlker Maga bu kitapta en meşhur ve bilinen fotoğrafçıların fotoğraf ve hayat üzerine düşüncelerini derlemiş ve fotoğraf felsefeleri izerine güzel bir kitap hazırlamış. “Fotografçıların filozof olmadığı ya da olması gerekmediği doğru, ancak fikirsiz, felsefesiz de hayata ve insana bakılamıyor, fotograf çekilemiyor. Kitap, her fotografçının çalışmaları sırasında karşılaştığı ya da hemen her fotograf dostunun merak ettiği konular hakkında fotograf tarihinin tecrübelerinden bir kısmını Türkçeye kazandırmayı hedefliyor.” diyor yazar. Daha önceki bir yazımda alıntılarda bulunduğum kitap 150 sayfa.


Görme Kültürü 1-2-3 – Çerkes Karadağ – Doruk Yayınları

Çerkes Karadağ imzalı bu üç ciltlik kitap serisi eşine az rastlanır bir kaynak. Fotoğraf üzerine adeta bir filozof gibi düşünce sarfetmiş yazar bu düşüncelerini kitabına aktarmış. Çok farklı kapılar açan eser fotoğrafa bakış açınızı değiştirebilir. Ama bu değişimin olumlu yönde olacağı kesin. Kitabın 1. cildinde “Görüntiler Evreni” ele alınıyor ve görüntü üzerine derin derin düşünülüyor. 2. ciltte ise “Görüntü Büyücüsü” ile fotoğraf ve fotoğrafçı arasındaki ilişkiyi masya yatırıyor. 3. ciltte de fotoğrafçının fotoğrafı üretebilmesi ve irdeleyebilmesi için bir bilinç düzeyine ulaşması gerektiği anlatılıyor. Bu seri hiç bir görsel izlemeden fotoğraf üzerine uzun uzun düşünmenizi sağlayarak size güzel bir beyin cimnastiği yaşatacak.


Fotoğraf Üzerine – Susan Sontag – Agora Kitaplığı

“Herhangi bir insanın vahşetin en amansız boyutlarını gösteren fotoğraflarla ilk defa karşılaşması, bir tür ifşadır, prototipik açıdan da modern ifşadır. Benim kendi payıma bu ifşayı yaşadığım an, Temmuz 1945’te Santa Monica’daki bir kitapçıda tesadüfen gördüğüm Bergen-Belsen ve Dachau fotoğraflarıydı. O güne değin -fotoğraflarda ya da gerçek hayatta- görmüş olduğum hiçbir şey, içimi bu denli keskince, derinden ve anında deşmemişti. Gerçekten de, tam olarak ne hakkında olduklarını kavramam yılları alsa bile, hayatımı o fotoğrafları gördüğümden önceki dönemim (o zaman henüz on iki yaşındaydım) ile sonraki dönemim olarak ikiye ayırdığımı söylersem abartıya kaçmış olmam. Onları görmem neye yaramıştı? ” diyor yazar ve kitap hakkında önemli ipuçları veriyor. Fotoğraf üzerine derin bir kitap. 256 sayfa.


Fotoğrafın Kısa Tarihi – Walter Benjamin – Agora Kitaplığı

Kitap hakkında çok fazla söylenecek söz yok çünkü ismiyle müsemma bir kitap. Fotoğrafla uğraşan birisinin doğal olarak uğraşısını merak etmesi ve gelişim sürecini öğrenmek istemesi doğaldır. Yada öğrenmek istemelidir 🙂 Bu yönüyle konuyu çok dallandırmadan fotoğrafın tarihini anlatan güzel bir eser. Bu yeni basılan ikinci baskısında da ödüllü bir makalesine yer verilmiş. “Teknik Araçlarla Yeniden Üretim (Çoğaltma) Çağında Sanat Eseri”

Daha fazla kitaptan bahsetmek isterdim ancak ülkemizde malesef çok fazla kaynak bulmak mümkün değil. Ayrıca daha da üzücü olanı okuma alışkanlığıda çok yok. Haliyle kitap çeşitide, sayısıda az oluyor. Arz talep meselesi. Her neyse…

Yazının bu son kısmında bir kaç fotoğraf albümünden bahsetmek istiyorum. Bu albümleri seçmemin nedeni ise özel çalışmaları nedeniyle çok öğretici olmaları…


İnsan Anadolu – Faruk Akbaş

Bu albüm insanları yaşamları ve kültürleri ile fotoğraflama adına o kadar çok şey öğretiyorki her sayfası bir kitap adeta. Om yayın evinden çıkan bu kitap yayın evi kapandığı için tekrar basılamıyor. Ben de bu kitabı 2. el satan birisinden uzun araştırmalar sonucu elde edebilmiştim. O nedenle bulabilirseniz mutlaka alın. Her ne kadar son dönemlerde çıkan kitaplarında Faruk Akbaş, bu albümdeki bir çok fotoğrafı paylaşmış olsada eser çok değerli.


Gettyimages – Fotoğraflarla 20. Yüzyılın Sosyal Tarihi – Literatür Yayıncılık

20. yüzyılı fotoğraflarla anlatan bu albüm dizisi 10 kitaptan oluşuyor ve her 10 yıl için bir albüm hazırlanmış. Haber fotoğraflarından oluşan bir albüm gibi görünsede dünya savaşlarından doğa olaylarına, siyasi olaylardan spora kadar çok geniş yelpazede fotoğrafları ve olayları anlatan özel bir kolleksiyon. Albümlerde neredeyse hiç sıradan fotoğraf yok. Her birisi izleyiciyi kendisine çekiyor. Kütüphanede olması gereken bir kaynak.


Türkiye’de Zaman – Zaman Kitapları

Dünyaca ünlü 25 fotoğrafçının bir proje kapsamında kendi belirledikleri belli bir konu hakkındaTürkiye’de çektikleri fotoğraflardan oluşan bir albüm. Bruno Barbey, Eric Bouvet, Nikos Economopoulos, Rena Effendi, Ed Kashi, Massimo Mastrorillo, Steve Mccurry, Anders Petersen, Reza, Michel Vanden Eeckhoudt, Ami Vitale fotoğrafçılardan bazıları. Projeyi her bir fotoğrafçının gözünden anlatan videolara da buradan ulaşabilirsiniz. Albümde usta fotoğrafçıların objektifinden farklı Türkiye fotoğrafları bulacaksınız.


O’an – NTV Yayınları

Fotoğrafta eşsiz bir anı dondurup bize sunan O’an fotoğrafları. Oğuz Haksever’in sunumuyla hep hayranlıkla izlediğimiz fotoğrafları bu albüm serisinde bulmak mümkün. Her bir fotoğrafı uzun uzun izleyeceksiniz. Bazen utanacak, bazen üzülecek, bazen de kızacaksınız. Kütüphanede bulunmayı hak ediyor.

Albüm olarak elbette piyasada bir birinden değerli bir çok fotoğraf albümü var ve burada da bahsedilebilir ancak benim paylaşacaklarım bu kadar. Fotoğrafta da olduğu gibi her konuda bol bol okumak dileğiyle… Sevgiler…

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page