top of page

Nikon Z50 Aynasız DX Fotoğraf Makinesi İnceleme

Güncelleme tarihi: 5 Nis

Nikon bugün en yeni fotoğraf makinesi olan, ilk DX aynasız fotoğraf makinesi Z50 modelini duyurdu. Nikon Z50 aynasız DX fotoğraf makinesi ile birlikte 16-50mm ve 50-250mm DX objektifleri de duyurmuş oldu. Bu yazımda Nikon’un bu yeni ürününü inceleyeceğiz.

Nikon Z50, Z serisinin ilk kroplu fotoğraf makinesi oldu. Sony A6000 serisi, Canon M5, M6 ve Fujifilm X-T30 modelleri ile rekabet edecek. Bakalım Z50 neler vadediyor ve rekabette nerede yer alıyor.



20.9MP DX Sensör

Nikon Z50 20.9MP çözünürlük sunan bir sensör ile geliyor. Bu sensör 23,5 x 15,7 mm boyutlarında bir CMOS sensör. Nikon Z50 ile DX modda 5568 x 3712 piksel çözünürlükte görüntü alabilirken, kare modda 3712 x 3712 (L: 13.8 piksel), 16:9 HD modda ise 5568 x 3128 (L: 17.4 piksel) görüntü alabiliyorsunuz.

Nikon Z50 standart olarak 100 – 51.200 iso aralığını kapsıyor. Z montaj bayonetin geniş olması sayesinde objektiften gelen tüm ışık sensöre kayıpsız gelebildiği için iso performansı noktasında da Nikon Z50’nin başarılı bir sonuç ortaya koyacağını düşünüyorum.

Nikon Z50 AF sırasında saniyede 11 kare hızda çekim yapabiliyor. Bu sayede özellikle aksiyon ve spor çekimlerinde güçlü bir seçenek. En yakın rakibi Sony A6000 serisi ile aynı hızda. İsteğe bağlı olarak 3 ve 5 kare hızlar da seçilebiliyor.

AF den bahsetmişken; Nikon Z50 yüz ve göz AF sistemini destekliyor. Dolayısıyla insanların gözüne otomatik olarak odaklanıyor ve size sadece fotoğrafı çekmek kalıyor.

Gövde Yapısı

Nikon Z50 oldukça küçük yapıda bir fotoğraf makinesi. Sadece 450gr ağırlıkta. Büyük vizörü ve geniş tutma kısmına rağmen kompakt boyutlar yakalanmış. Canon M6 ve Fujifilm X-T30 dan çok az bir farkla büyük olsa da (milimetrik farklar var) her şey rakamlardan ibaret değil. Burada asıl önemli olan küçük olmakla birlikte kullanışlı olması. Nikon Z50, DSLR tarzı derin tutuş kısmı ve oldukça parlak bir vizörü ile kullanım açısında çok daha avantajlı. Bu noktada Nikon Z50 öne çıkıyor.

Nikon Z7-Z7 ve Z50 karşılaştırma

Nikon Z50 cep telefonu ile istediği kaliteli fotoğraflara ulaşamayan kullanıcıları ve sosyal medyada bol bol fotoğraf paylaşmayı seven fotoğraf tutkunlarını hedef alıyor. Bu nedenle de küçük, hızlı ve kullanımı keyifli bir model üretilmeye çalışılmış. İnstagram gibi paylaşımlar düşünülerek 20 tane hazır filtre sunulmuş. Rüya, Sabah, Pop, Pazar, Kasvetli, Dramatik, Sessizlik, Ağartılmış, Melankolik, Saf, Denim, Oyuncak, Sepya, Mavi, Kırmızı, Pembe, Kömür, Grafit, İkili, Karbon. Ayrıca kendinizde istediğiniz bir renk düzenini oluşturup bu ayarı kayıt edebiliyorsunuz.

Gövde içerisinde dahili Wi-Fi ve Bluetooth ile fotoğrafları paylaşmak ve kamerayı uzaktan kontrol etmek oldukça hızlı. Tam geri dönebilen dikey LCD ekranı sayesinde selfi çekmek de kolay. Ayrıca dahili flaşının olması da diğer bir avantajı.



LCD ekranın geriye dönmesi güzel ancak bunun sadece alt kısımdan olması video çekimleri için bir sorun. Tripod üzerine takınca LCD ekran geriye dönemiyor ve kendinizi göremiyorsunuz. Yana açılan bir akran çok daha iyi olurdu. Canon dışında hiç bir markanın bunu yapmaması şaşırtıcı. Patenti Canon’da galiba 🙂

LCD ekran tam dokunmatik yapıda ve hem fotoğraf ve video çekerken hem de çektiklerinizi izlerken tıpkı telefonunuz gibi kullanabiliyorsunuz. Bu yönüyle özellikle mobil cihazlara olan alışkanlıklar düşünülmüş ve Z50 de kullanılmış.

Nikon Z50 her ne kadar kolay çekimler isteyenleri hedeflemiş olsa da ileri düzey fotoğrafçılar da unutulmamış. Çünkü Z50 magnezyum alaşımlı gövdesi, su ve toza dayanıklı yapısı ile zor şartlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca tüm Nikon gövdelerde olduğu gibi profesyonel işler için gerekli tüm manuel ayarlara ve fotoğraf modlarına sahip. Denebilir ki Nikon D7500 modelinden eksik kalan yanı yok ama fazlası var. D500 modelindeki benzer sensörü ve hızı paylaşıyor.



4K Video

Nikon Z50 artık standart olan 4K video çözünürlüğünü destekliyor. 30p, 24p ve 25p hızlarda 4K video çekebiliyor. 1080p çözünürlükte ise 120p, 100p, 60p, 50p, 30p, 25p, 24p gibi farklı hızlarda çekim yapabiliyor. 120p ve 100p hızlar sayesinde ağır çekim kayıtlar yapabiliyor. Doğrudan 4x hızda ağır çekimler yapmak mümkün.

Video çekimlerinde ses kaydı için dahili mikrofon bulunuyor. Ayrıca harici mikrofon girişi de var ancak kulaklık girişi bulunmuyor. Nikon Z50 video kayıtlarını 8 bit kalitede kaydediyor. 10 bit desteği bulunmuyor. Video çekimi sırasında istenirse videonun çözünürlüğü ile aynı olan fotoğraflar da çekilebiliyor.

Yeni DX Objektifler

Nikon Z50 ile birlikte iki adet DX objektif de duyurulmuş oldu. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ve NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Bu objektifler özellikle taşıması kolay hafif ve kompakt yapıda üretilmiş. Özellikle 16-50m objektif kapandığı zaman çok küçüldüğü için oldukça pratik ve kullanışlı. Kilit mekanizması sayesinde de kendiliğinde açılması gibi bir durum yaşanmıyor.

Tele objektif ihtiyacını ise 50-250mm objektif ile çözmek mümkün. Bu objektifler daha çok seyahat halinde ve günlük kullanımda etkili. Profesyonel kalite için Nikon Z50’nin hiç bir engeli yok. Tüm Z serisi objektifler Z50 ile kullanılabilirken FTZ adaptörü ile Tüm F serisi Nikon DSLR objektifleri de kullanılabiliyor.

Sonuç ve Değerlendirme

Nikon yeni duyurduğu Z50 modeli ile artık ciddi anlamda aynasız fotoğraf makinesi pazarına ağırlık verdiğini göstermiş oldu. Tüm kullanıcıları hedefleyen ürünler üreteceğini söylemek yanlış olmaz. Zira üst sınıf profesyoneller için henüz aynasız gövdelerin eksikleri bulunuyor olsa da Nikon bu sınıf için de çalıştığını ve önemli bir Ar-Ge yaptığı belirtiyor.

Nikon Z50 özellikle fotoğraf tutkunları ve ileri seviye amatör kullanıcıları hedef alan 1.000$ altında ekonomik bir model. Görüntü kalitesi, AF başarısı, hızı ve kullanışlı olması ile pazarda çok iyi bir yer edineceğini düşünüyorum. 4K video kaydı, ağır çekim video ve 20.9mp çözünürlüğü ile pek çok işin altından da rahatlıkla kalkabilecek bir model. İster sosyal medya için çekim yapın istersenizde küçük çaplı prodüksiyonlarda kullanın Z50 yeterli performansı ziyadesiyle verecektir diye düşünüyorum. Gerçek saha testlerini yapınca bu konuda daha isabetli şeyler söylemek mümkün olacak.

Nikon Z50 modelinin özellikle ilk defa fotoğraf makinesi alacak olanlar için gayet ideal bir gövde olduğunu söyleyebilirim. Tüm ihtiyaçları sadece tek bir gövde ile 900$ civarında bir maliyetle elde etmek mümkün. Ülkemizdeki fiyat durumları henüz belli olmasa da ABD satış fiyatları için aşağıdaki görseli bırakıyorum. Nikon Z50 Kasım ayında piyasada olacak.

11 Ekim 2019 tarihli ön sipariş fiyatları

Son olarak Z50 modelini bir FTZ adaptör ile alırsanız eski Nikon lenslerinizi de kullanabileceğinizi hatırlatmak isterim.


Daha fazla detay için: https://www.nikon.com.tr/tr_TR/ adresine bakabilirsiniz.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page