top of page

Sony A7R III İnceleme

Sony oldukça ses getiren A9 modelinden sonra şimdi de Nikon D850 modeline cevap niteliğinde A7R III modelini duyurdu. Bu yazımda sizlere kapsamlı bir Sony A7R III inceleme dosyası hazırladım.

Artık Sony modellerinden ve bu modellerin görüntü kalitesinden haberi olmayan yoktur zannediyorum. Dünyanın en iyi ve en çok sayıda sensörlerini ürettiği için Sony zaten yarışa 1 adım önde başladı ve kısa sürede pazarda ciddi ilerleme orataya koydu. Bunun en somut örneğini de geçtiğimiz aylarda ABD pazarında Nikon’u ikincilikten üçüncülüğe düşürerek pazarda Canon dan sonra 2. marka olma başarısı ile bizlere gösterdi.

İşte rekabet hızla kızışırken Sony şimdi de Nikon’un D850 modeline sert bir cevap vererek A7R III modelini duyurdu. Bu yeni gövde 42.4mp full frame arkadan aydınlatmalı CMOS bir sensör ile geliyor. Yüksek çözünürlüğe rağmen kamera saniyede 10 kare fotoğraf çekebiliyor. Eski A7 serilerinin tamamı 5 fps hızında kalıyordu. A7R III daha hızlı AF yeteneği ve 4K video kabiliyetinin dışında daha başka pek çok özellik ile geliyor. Aşağıda kısaca özelliklere bir göz atıp daha sonra bunların ne anlama geldiğine kapsamlı olarak bakalım.


Özellikler

  1. 35 mm Tam Çerçeve 42.4 MP Arkadan Aydınlatmalı (BSI) Exmor R ™ CMOS Sensör

  2. Sessiz Çekim, Mekanik Deklanşör ve tam Otomatik Odaklama / Otomatik Poz izleme ile 10 fps’ye kadar sürekli çekim

  3. LCD ekran üzerinden 8fps

  4. ISO 100 – 32000 aralığı (sabit konularda ISO 50 – 102400’e kadar genişletilebilir)

  5. 15 stop dinamik aralık

  6. Görüntü alanının % 68’ini kapsayan 399 faz tespit AF noktası, 425 kontrast AF noktası

  7. 5 kademeli görüntü sabitleme özelliği

  8. Yüksek Çözünürlüklü 4K Film Çekimi

  9. Geliştirilmiş Otomatik Odaklama

  10. Çift SD Kart Yuvaları

  11. Genişletilmiş Pil Ömrü

  12. Yüksek hızlı ​​USB 3.1, USB Tip-C ™ Terminali

  13. Sadece 657gr olan kompakt ve hafif gövde

Sony A7R III İnceleme

Yeni 42.4MP BSI CMOS Sensör ve BIONZ X İşlemci

42,4 MP’lik yüksek çözünürlüklü, arka aydınlatmalı yeni Exmor R CMOS görüntü sensörü, AR (yansıma önleyici) kaplama kullanıyor. Bu sayede düşük gürültülü performans ve geniş dinamik aralık elde edilebiliyor. Görüntü kalitesi için alçak geçiş filtresi kaldırılmış. 14 bit RAW dosya üretebilen sensör 5 kademeli titreşim önleme sisteminin içerisine oturtulmuş durumda.


Sony’nin yeni A7R III modelinde ayrıca, görüntü sensörünün okuma hızını iki katına çıkaran yeni bir ön işlemcinin yanı sıra, işleme hızını A7R II’ye kıyasla yaklaşık 1.8 kat artıran güncellenmiş bir BIONZ X  işleme motoru bulunuyor. Bu güçlü bileşenler kameranın daha hızlı çekimler yapabilmesi için birlikte çalışırken, aynı zamanda ISO 100 – 32000 aralığında (ISO 50 – 102400’e kadar genişletilebilir) daha temiz görüntüler almayı sağlıyor. Diğer taraftan yaklaşık 15 stop dinamik aralık değerine ulaşmak da mümkün. Sony tüm bunların her çekim koşulunda sağlandığını söylüyor.

10 fps Çekim Hızı ve Gelişmiş Netleme

Sony A7R III ile tam çözünürlükte 10fps hızda çekim yapmak mümkün. Bu hızı koruyarak tek seferde 76 adet JPEG, sıkıştırılmış RAW dosya veya sıkıştırılmamış 28 adet RAW dosya çekmek mümkün. Tampon bellek 14 bit RAW çekimlerde 28 kare ile sınırlı olsa da bu da yine oldukça yeterli. Ayrıca tampon bellek dolu iken kameranın diğer bazı ayarlarına ve menü kısmına giriş yapabiliyor olmak da güzel. Bu eski A7 gövdelerde mümkün olmuyordu.


Sony A7R III gövdenin AF performansında da yenilikler bulunuyor. Α7R III’ün iyileştirilmiş odaklama sistemi, hem yatay hem de dikey yönde görüntü alanının yaklaşık % 68’ini kaplayan 399 faz tespit AF noktasından oluşur. Ayrıca 425 kontrast AF noktası da bulunuyor. Bu sayede A7R II’ye kıyasla daha iyi AF tutarlılığı ve yaklaşık 2 kat daha hızlı izleme avantajı sunuyor.

Profesyonel Kalitede 4K Video

Yeni A7R III, bir video kamera gibi tam kare görüntü sensörünün tamamını kullanarak 4K (3840×2160 piksel) video kaydı sunma kapasitesine sahip. Süper 35mm (1” sensör boyutu) formatında çekim yaparken, kamera 5K’lık bilgi topluyor ve bunu daha detaylı video sunması için 4K çözünürlüğe aktarıyor. Bu sayede daha net ve detaylı video çekmek mümkün.

Α7R III’de anlık HDR iş akışını destekleyen ve HDR (HLG) uyumlu TV’lerin canlı, gerçek hayatta 4K HDR görüntüsünü oynatabilmesini sağlayan yeni bir HLG (Hibrid Kayıt Gamı) bulunuyor. Ayrıca oldukça beğenilen S-Log2 ve S-Log3 birlikte bulunuyor. Bu sayede renk düzenlemelerinde çok daha fazla esneklik mümkün oluyor. Kamera ayrıca 100 Mbps’ya kadar 120 fps’de Full HD video kaydedebiliyor. Bu sayede AF izleme ile Full HD çözünürlükte 4x veya 5x yavaş çekim video dosyaları elde etmek mümkün.


Kompakt ve Güçlü Gövde

Pil dahil 657gr ağırlığa sahip olan Sony A7R III üzerinde çift hafıza kartı girişi sunuluyor. UHS-II tipi SD bellek kartları destekleniyor. A7R II’de kullanılan W serisi pilin yerine A7R III’de yaklaşık 2.2 katına sahip Z serisi pil kullanılmış. Bu sayede pil ömrü de büyük ölçüde uzatılmış.


Α7R III’ün elektronik vizörü Sony A9’dan miras, yaklaşık 3,686k nokta ile yükseltilmiş yüksek çözünürlüklü, yüksek parlaklıklı Quad-VGA OLED Tru-Finder bir vizörden oluşuyor. Hareketli LCD ekran ise, 1.44M nokta çözünürlüğü ve WhiteMagic teknolojisiyle parlak ışıkta bile görmeyi kolaylaştırıyor.

Yeni A7R III’de dosyaları bir akıllı telefona, tablete, bilgisayara veya Wi-Fi üzerinden FTP sunucusuna kolaylıkla aktarmayı ve aynı zamanda harici flaş ünitelerinin ve kabloların uygun flaş senkronizasyonu için doğrudan bağlanmasını sağlayan bir senkronizasyon terminali içeriyor. Bir PC’ye bağlandığında daha hızlı bir görüntü aktarımı için SuperSpeed ​​USB (USB 3.1 Gen 1) USB Type-C Terminali de gövdede yerini almış bulunuyor.


Yeni Pixel Shift Çoklu Çekim Modu

A7R III ile birlikte mimari, sanat veya still life gibi fotoğraf konularını çekmek için yeni “Imaging Edge” adı verilen bir yazılım paketi sunuluyor. “Imaging Edge” canlı görüntüleme PC ile uzaktan çekim ve RAW geliştirme gibi özellikleri sunuyor ve ücretsiz indirilebiliyor.

Ayrıca A7R III de ilk kez gördüğümüz yüksek çözünürlüklü kompozit görüntüler oluşturmak için 5 eksenli optik gövde stabilizasyonundan yararlanan yeni bir Pixel Shift çoklu çekim modu da bulunuyor. Bu modda kamera sensörü tam olarak 1 piksellik değişimler ile kaydırıyor. Bu şekilde art arda 4 çekim gerçekleştiriyor. Bu dört görüntü toplamda yaklaşık olarak 169.6 MP görüntü verisi oluşturuyor. Çok büyük görseller ve çok fazla detay isteyenler için güzel haber…


Sonuç

Sony A7R III selefi A7R II’ye oranla oldukça gelişmiş ve hızlanmış. Bu sayede tek bir gövde ile neredeyse her türlü çekimi yapabilmek mümkün hale gelmiş. Hızlı AF, yüksek çözünürlük, 4K SLog-3 video, 10fps hız ve daha verimli pil. Tüm bunlar düşünüldüğünde önümüzde güçlü ve yetenekli bir gövde duruyor. 100-400mm ile tele lens açığı kısmen kapatılırken yeni 400mm f/2.8 lens çalışmalarının sızması ise biraz sabırla tele lens açığının da kısa sürede kapanacağına bir ipucu gibi. Zira 300mm ve 500mm lensleri E Mounta çevirmek daha kolay.

Yukarıda kapsamlı bir şekilde özelliklerini anlattığım Sony A7R III modeli 3.200$ gibi bir fiyat etiketi ile ABD pazarına girecek. Henüz kesin bir sevk tarihi yok fakat ön siparişler 26 Ekim itibariyle alınacak. Fiyat yüksek olsa da bu özellikler düşünüldüğünde ve rakipleri göz önüne alındığında kabul edilebilir seviyede.

Aşağıda Sony A7R III’ün tanıtım videolarına ve örnek fotoğraflara göz atabilirsiniz…




Örnek Fotoğraflar


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page