top of page

SONY Abarttı 42mp Aynasız A7R II – İnceleme

Sony fotoğraf teknolojisindeki hamlelerine ara vermeden devam ediyor. Dün duyurusunu yaptığı full frame aynasız fotoğraf makinesi A7R ii ile çok iddialı bir çıkış yapmış oldu. 42mp çözünürlüğe sahip yeni kamera 4K video ve 339 netleme noktası ile ilk anda ciddi bir şaşkınlığa neden oluyor. Evet yanlış okumadınız yeni A7R ii de tam 339 adet netleme noktası bulunuyor. Sony bu yeni gövdesi ile her şeyi tek bir kamera ile çözmek isteyenlere güzel bir armağan sunmuş görünüyor. Şimdi daha detaylı inceleyelim.


IMG_503592

42.4 MP Exmor R BSI CMOS Sensör ve BIONZ X Görüntü İşlemcisi

Dünyanın ilk arka aydınlatmalı Full-frame 42.4 megapiksellik Exmor R ™ CMOS sensör ile gelişmiş BIONZ X işlemci A7RII kameranın gürültü (nois) oluşumunu en aza indirirken görüntü oluşturma hızını arttırıyor. Bu yeni sensör ışık geçişini ve ayrıntı zenginliğini artırmak için alçak geçiş filtresi olmadan sunuluyor. Bu filtresiz sensörler artık son dönem çıkan büyük pikselli gövdelerde neredeyse standart oldu.  Ayrıca, bakır kablolama tabakası ISO 102.400 değerine kadar yüksek çözünürlüklü 42.4-megapiksel fotoğraf oluşturmak için veri aktarım hızını daha da artırıyor. Diğer taraftan full-frame sensör sayesinde geniş bir dinamik aralık sunarken UHD 4K video kaydı da sağlıyor.


detay

399 Netleme Noktası İle Hızlı Hibrid AF 

Module13_1_DESKTOP

Hızlı konuları yeni AF sistemi sayesinde netlemek daha kolay görünüyor. 339 adet faz algılamalı netleme noktası görüntü alanının %45’ini kapsıyor ve konuyu takip edebiliyor. Ayrıca 25 nokta kontrast algılamalı AF sistemi de yardımcı olarak her zaman devrede. Bu hibrit AF sistemi Sony’e göre oldukça başarılı. Seri çekim noktasında 42.4mp çözünürlükte saniyede 5 kare fotoğraf çekebiliyor A7R ii. Tampon bellek 23 kare RAW veya 24 kare JPEG Extra dosyayı belleğinde tutabiliyor. Daha sonra hızı yavaşlamaya başlıyor ve 2.5 fps hıza düşüyor.

XAVC S Formatında UHD 4K Video Kaydı

XAVC S ve AVCHD formatında MPEG-4 AVC / H.264 video kaydı yapabilen A7Rii, bunu 24p hızda 4K ve 60p hızda 1920x1080p biçimlerinde yapabiliyor. Ağır çekim videolar için Full HD 60p gayet güzel bir değerken 720p de 120fps çekim yapabiliyor olması da diğer bir artısı. Video kaydı esnasında 339 nokta faz algılamalı AF sistemi daha yumuşak netleme yaparak konuyu takip edebiliyor ve böylece odak noktası değişimi izleyicileri rahatsız etmiyor. Gövde içerisinde 4K çözünürlükte 4:2:0 oranında 8 bit video kaydetmek mümkün BIONZ X işlemci bunu 100Mbps hıza kadar destekliyor. Eğer elimde hazır 4K video kaydı yapan bir cihaz varken bunu neden sonuna kadar kullanmayayım derseniz o zaman da Sony size harici HDMI çıkışı ile harici video kayıt cihazları marifetiyle 4:2:2 oranında çok daha yüksek data içeren videolar çekme imkanı da veriyor.


Module19

Video kaydı sırasında tam kare sensörü ister tam çözünürlükte isterseniz süper 35mm tabir kroplu çözünürlükte kullanabiliyorsunuz. Bu sayede ciddi alan derinliği gereken sinematik filmler için full frame sensör seçeneği hayat kurtarırken yaban hayatı gibi daha hızlı konuları odakta tutabilmek için 15mp çözünürlüğe düşen süper 35mm formatı daha kolay bir video kaydı yapmanızı sağlıyor.  15mp çözünürlükteki bu kısım video kaydında 4K veriyi desteklemek için 8mp (3840×2160) çözünürlüğü kullanıyor.

5 Eksenli SteadyShot Görüntü Sabitleme


titreme

Tirteşimleri önleme konusunda Sony bu defa oldukça iddialı görünüyor. 5 eksenli titreşim önleme sistemi sayesinde hem fotoğraf çekimlerinde hem de videokaydı sırasında 4.5 stop telafi sunuyor. Bu da 1/125 enstantanede titremeden yapılabilecek bir çekimin 1/8 enstantane değerinde de yapılabileceği anlamına geliyor. Kağıt üzerinde bu güzel görünüyor. Umarız pratikte de durum böyle olur. Burada bir özellikten daha bahsetmek istiyorum. Sony hem iso performansı için hem de titreşimden kaynaklı netsizlikleri ortadan kaldırmak için gövde içerine  bir yazılım eklemiş (Multi Frame NR ) ve bu yazılım ile 4 kare arka arkaya çektiğiniz fotoğrafları analiz ederek farklı noktaları algılayıp net olan bölgeleri alıp net olmayanları çıkartıyor ve ayrıca iso noktasında en iyi olanı referans alıyor.

Özelleştirilebilir Resim Profilleri ve S-log2 Gamma

Sony A7R II içerisinde standart, canlı, doğal, manzara vs gibi hazır bir çok fotoğraf profilleri bulunuyor ve bunlarda isteğe bağlı özel ayarlar yapılıyor. Diğer güzel ve video adına değerli bir özellik olan S-log2 gamma ile dinamik aralığı konrtol edebiliyor ve çok siyah ve beyaz noktaları telafi edebiliyorsunuz. Özellikle bir sahnede hem çok açık hem de çok koyu bölgelerin olduğu çekimlerde %1300 oranında beyaz parlamalarını düzeltmek mümkün. Sony sinema video kameralarında sunulan bu özelliğin A7R II’de de olması kullanıcı dostu bir tutum.


Module23_1_DESKTOP

Yeni LCD Ekran ve Elektronik Vizör

Hareketli LCD ekran anlık görüntülerdeki detayları aktarabilmek için 1,228.8k nokta çözünürlük sunuyor ve 107 derece yukarı ve 41 derece aşağı hareket edebiliyor. Vizör ise daha canlı, parlak ve büyük görüntü vadediyor. Bunu da 2.36M-Dot XGA OLED Tru-Finder Elektronik Vizör ile çözmüş görünüyor. Vizörden bakınca çerçevenin %100’ünü görebiliyorsunuz.

Yeni Deklanşör ve Sağlam Gövde

42.4mp çözünürlükte fotoğraf çekerken en büyük sorun perdeden kaynaklı titreşimler sonucu net olmayan fotoğraflardır. Bu nedenle Sony A7R II de yeni geliştirilen perde sistemi özel yapısı sayesinde hem sessiz hemde %50 titreşimleri önleyerek çekim yapabiliyor. 500.000 çekim sayısına ulaşan perde mekanizması oldukça uzun ömürlü. Sony A7R II magnezyum alaşımlı sağlam bir gövdeye sahip. Toz ve nem sızdırmazlık sağlayan gövdeyi zor koşullarda kullanmak mümkün.

Dahili Wi-Fi ve NFC

Kablosuz çözümleri de eksik bırakmayan Sony, A7R II’de uzaktan yönetim ve hızlı dosya transferi için dahili Wi-Fi ve NFC çözümlerini bünyesinde sunuyor. Ayrıca PlayMemories Camera uygulaması ile fotoğraf makinesinin deklanşörüne ve AF sistemine uzaktan müdahale edebilirsiniz.

Sonuç olarak Sony bu küçük aynasızı ile Nikon D810 ve Canon 5DsR modellerine bir gönderme yapmış bulunuyor. 42.4mp çözünürlük ve 4K video ile rakamlar kulağa hoş gelmesinin yanında Sony şimdiden en iyi sensör unvanını kendi adına duyurmuş durumda. Arkadan aydınlatmalı bu sensör zaten bir ödül almış. Diğer bağımsız test kurumlarınca da bu başarı onaylanırsa Sony fotoğraf noktasında emin adımlara ilerleyecek ve artık bir çok kullanıcı için göz ardı edilemeyecektir. Zaman bize bunları gösterecek.

Aşağıda Sony A7R II ile çekilmiş örnek fotoğraflarını ve tanıtım videolarını bulabilirsiniz. Görüşmek üzere…


smp1

smp2

smp3

Örnek 4K Video ve Tanıtım Videoları





3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page